
SECTION 54 OF THE CENTRAL GST ACT, 2017 - REFUND OF TAX - 

CLARIFICATIONS ON REFUND RELATED ISSUES 

CIRCULAR NO.45/19/2018-GST [F.NO.CBEC/20/16/4/2018-GST], DATED 30-5-2018 

The Board vide Circular No. 17/17/2017 - GST dated 15th November 2017, No. 24/24/2017 - 

GST dated 21st December 2017 and No. 37/11/2018 - GST dated 15th March, 2018 has laid 

down the procedure for manual filing and processing of different types of refund claims under 

GST and clarified the exports related refund issues. 

2. Representations have been received seeking clarification on certain refund related issues. In 

order to clarify these issues and with a view to ensure uniformity in the implementation of the 

provisions of the law across the field formations, the Board, in exercise of its powers conferred 

by section 168(1) of the Central Goods and Services Tax Act, 2017 (CGST Act for short) hereby 

clarifies the issues raised as below: 

3. Claim for refund filed by an Input Service Distributor, a person paying tax under section 

10 or a non-resident taxable person: 

3.1 Doubts have been raised in case of claims for refund filed by an Input Service Distributor 

(ISD for short), a person paying tax under section 10 of the CGST Act (composition taxpayer for 

short)or a non-resident taxable person in light of para 2.0 of Circular No. 24/24/2017-GST dated 

21.12.2017 which mandates that the refund claim for a tax period may be filed only after filing 

the details in FORM GSTR-1 for the said tax period and that it is also to be ensured that a valid 

return in FORM GSTR-3B has been filed for the last tax period before the one in which the 

refund application is being filed. 

3.2 In this regard, attention is invited to sub-section (1) of section 37 of the CGST Act read with 

rule 59 of the Central Goods and Services Tax Rules, 2017 (CGST Rules for short) which 

mandates that every registered person, other than an Input Service Distributor or a non-resident 

taxable person or a person paying tax under the provisions of section 10 or section 51 or section 

52, shall furnish the details of outward supplies of goods or services or both effected during a tax 

period in FORM GSTR-1. Further, as per sub-section (2) of section 39 of the CGST Act read 

with rule 62 of the CGST Rules, a composition taxpayer is required to furnish the return 

in FORM GSTR-4; as per sub-section (4) of section 39 of the CGST Act read with rule 65 of 

the CGST Rules, an ISD is required to furnish the return in FORM GSTR-6 and as per sub-

section (5) of section 39 of the CGST Act read with rule 63 of the CGST Rules, a non-resident 

taxable person is required to furnish the return in FORM GSTR-5. 

3.3 Thus, it is clarified that in case of a claim for refund of balance in the electronic cash ledger 

filed by an ISD or a composition taxpayer; and the claim for refund of balance in the electronic 

cash and/or credit ledger by a non-resident taxable person, the filing of the details in FORM 

GSTR-1 and the return in FORM GSTR-3B is not mandatory. Instead, the return in FORM 

GSTR-4 filed by a composition taxpayer, the details in FORM GSTR-6 filed by an ISD and the 

return in FORM GSTR-5 filed by a non-resident taxable person shall be sufficient for claiming 

the said refund. 

https://gst.taxmann.com/fileopennew.aspx?Page=CASELAWS&id=104010000000053135&source=link
https://gst.taxmann.com/fileopennew.aspx?Page=CASELAWS&id=104010000000053672&source=link
https://gst.taxmann.com/fileopennew.aspx?Page=CASELAWS&id=104010000000053672&source=link
https://gst.taxmann.com/fileopennew.aspx?Page=CASELAWS&id=104010000000055500&source=link


4. Application for refund of integrated tax paid on export of services and supplies made to 

a Special Economic Zone developer or a Special Economic Zone unit: 

4.1 It has been represented that while filing the return in FORM GSTR-3B for a given tax period, 

certain registered persons committed errors in declaring the export of services on payment of 

integrated tax or zero rated supplies made to a Special Economic Zone developer or a Special 

Economic Zone unit on payment of integrated tax. They have shown such supplies in the Table 

under column 3.1(a) instead of showing them in column 3.1(b) of FORM GSTR-3B whilst they 

have shown the correct details in Table 6A or 6B of FORM GSTR-1 for the relevant tax period 

and duly discharged their tax liabilities. Such registered persons are unable to file the refund 

application in FORM GST RFD-01A for refund of integrated tax paid on the export of services 

or on supplies made to a SEZ developer or a SEZ unit on the GST common portal because of an 

in-built validation check in the system which restricts the refund amount claimed (integrated 

tax/cess) to the amount of integrated tax/cess mentioned under column 3.1(b) of FORM GSTR-

3B (zero rated supplies) filed for the corresponding tax period. 

4.2 In this regard, it is clarified that for the tax periods commencing from 01.07.2017 to 

31.03.2018, such registered persons shall be allowed to file the refund application in FORM 

GST RFD-01A on the common portal subject to the condition that the amount of refund of 

integrated tax/cess claimed shall not be more than the aggregate amount of integrated tax/cess 

mentioned in the Table under columns 3.1(a), 3.1(b) and 3.1(c) of FORM GSTR-3B filed for 

the corresponding tax period. 

5. Refund of unutilized input tax credit of compensation cess availed on inputs in cases 

where the final product is not subject to the levy of compensation cess: 

5.1 Doubts have been raised whether an exporter is eligible to claim refund of unutilized input 

tax credit of compensation cess paid on inputs, where the final product is not leviable to 

compensation cess. For instance, cess is levied on coal, which is an input for the manufacture of 

aluminum products, whereas cess is not levied on aluminum products. 

5.2 In this regard, section 16(2) of the Integrated Goods and Services Tax Act, 2017 (IGST Act 

for short) states that, subject to the provisions of section 17(5) of the CGST Act, credit of input 

tax may be availed for making zero rated supplies. Further, as per section 8 of the Goods and 

Services Tax (Compensation to States) Act, 2017, (hereafter referred to as the Cess Act), all 

goods and services specified in the Schedule to the Cess Act are leviable to cess under the Cess 

Act; and vide section 11 (2) of the Cess Act, section 16 of the IGST Act is mutatis mutandis made 

applicable to inter-State supplies of all such goods and services. Thus, it implies that all supplies 

of such goods and services are zero rated under the Cess Act. Moreover, as section 17(5) of the 

CGST Act does not restrict the availment of input tax credit of compensation cess on coal, it is 

clarified that a registered person making zero rated supply of aluminum products under bond or 

LUT may claim refund of unutilized credit including that of compensation cess paid on coal. 

5.3 Such registered persons may also make zero-rated supply of aluminum products on payment 

of integrated tax but they cannot utilize the credit of the compensation cess paid on coal for 

payment of integrated tax in view of the proviso to section 11(2) of the Cess Act, which allows 

the utilization of the input tax credit of cess, only for the payment of cess on the outward supplies. 



Accordingly, they cannot claim refund of compensation cess in case of zero-rated supply on 

payment of integrated tax. 

6. Whether bond or Letter of Undertaking (LUT) is required in the case of zero rated supply 

of exempted or non-GST goods and whether refund can be claimed by the exporter of 

exempted or non-GST goods? 

6.1 As per section 16(2) of the IGST Act, credit of input tax may be availed for making zero rated 

supplies, notwithstanding that such supply is an exempt supply. Whereas, as per section 2 (47) 

of the CGST Act, exempt supply includes non-taxable supply. Further, as per section 16(3) of the 

IGST Act, a registered person making zero rated supply shall be eligible to claim refund when he 

either makes supply of goods or services or both under bond or letter of undertaking (LUT) or 

makes such supply on payment of integrated tax. 

6.2 However, in case of zero rated supply of exempted or non-GST goods, the requirement for 

furnishing a bond or LUT cannot be insisted upon. It is thus, clarified that in respect of refund 

claims on account of export of non-GST and exempted goods without payment of integrated tax; 

LUT/bond is not required. Such registered persons exporting non-GST goods shall comply with 

the requirements prescribed under the existing law (i.e. Central Excise Act, 1944 or the VAT law 

of the respective State) or under the Customs Act, 1962, if any. 

6.3 Further, the exporter would be eligible for refund of unutilized input tax credit of central tax, 

state tax, union territory tax, integrated tax and compensation cess in such cases. 

7. What is the scope of the restriction imposed by rule 96(10) of the CGST Rules, regarding 

non-availment of the benefit of notification Nos. 48/2017-Central Tax dated the 18.10.2017, 

40/2017-Central Tax (Rate) dated 23.10.2017, 41/2017-Integrated Tax (Rate) dated 

23.10.2017, 78/2017-Customs dated 13.10.2017 or 79/2017-Customs dated 13.10.2017? 

7.1 Sub-rule (10) of rule 96 of the CGST Rules seeks to prevent an exporter, who is receiving 

goods from suppliers availing the benefit of certain specified notifications under which they 

supply goods without payment of tax or at reduced rate of tax, from exporting goods under 

payment of integrated tax. This is to ensure that the exporter does not utilise the input tax credit 

availed on other domestic supplies received for making the payment of integrated tax on export 

of goods. 

7.2 However, the said restriction is not applicable to an exporter who has procured goods from 

suppliers who have not availed the benefits of the specified notifications for making their outward 

supplies. Further, the said restriction is also not applicable to an exporter who has procured goods 

from suppliers who have, in turn, received goods from registered persons availing the benefits of 

these notifications since the exporter did not directly procure these goods without payment of tax 

or at reduced rate of tax. 

7.3 Thus, the restriction under sub-rule (10) of rule 96 of the CGST Rules is only applicable to 

those exporters who are directly receiving goods from those suppliers who are availing the benefit 

under Notification No. 48/2017-Central Tax dated the 18th October, 2017, notification No. 

40/2017-Central Tax (Rate) dated the 23rd October, 2017, or notification No. 41/2017-Integrated 
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Tax (Rate) dated the 23rd October, 2017 or notification No. 78/2017-Customs dated the 13th 

October, 2017 or notification No. 79/2017-Customs dated the 13th October, 2017. 

7.4 Further, there might be a scenario where a manufacturer might have imported capital goods 

by availing the benefit of Notification No. 78/2017-Customs dated 13.10.2017 or 79/2017-

Customs dated 13.10.2017. Thereafter, goods manufactured from such capital goods may be 

supplied to an exporter. It is hereby clarified that this restriction does not apply to such inward 

supplies of an exporter. 

8. It is requested that suitable trade notices may be issued to publicize the contents of this 

Circular. 

9. Difficulty, if any, in implementation of the above instructions may please be brought to the 

notice of the Board. Hindi version would follow. 
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